czwartek, 24 czerwca 2010

Arbuzowa sałatka


Składniki:
½ arbuza (ok. 2 kg) 2 mandarynki 1 galaretka agrestowa 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego


Sposób wykonania:
Środek arbuza wydrążyć np. łyżką, tak aby skórka arbuza służyła za miskę do tej sałatki. Połowę miąższu pokroić w kostkę, a połowę zjeść ;) Mandarynki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Galaretkę agrestową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i ostudzić. Gdy stężeje pokroić ją w kostkę. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym.
Do miski z arbuza wykładać przygotowane składniki w następującej kolejności: połowę miąższu arbuza, połowę mandarynek i połowę kostek galaretki, a na to wyłożyć całą ubitą śmietanę. Następnie wyłożyć pozostały miąższ arbuza, mandarynki i kostki galaretki. Sałatka zaraz po przygotowaniu nadaje się do jedzenia.
Składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz