wtorek, 22 czerwca 2010

Zupa kalafiorowa


Składniki:
20 dag kalafiora 2-3 ziemniaki 1 mała marchewka 4 szklanki rosołu ok. 1 łyżka masła ok. 2 łyżki mąki pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz zielona pietruszka




Sposób wykonania:
Kalafior umyć i podzielić na cząstki. Ziemniaki pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rosół zagotować i do gotującego się rosołu wrzucić kalafior, ziemniaki i marchewkę. Garnek przykryć pokrywką i całość gotować na średnim ogniu około 20 minut.
Masło roztopić i dodać do niego mąkę pszenną. Troszkę zrumienić i gęstą masę dodać do gotującej się zupy. Chwilkę pogotować. Następnie dodać przyprawy: gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i zdjąć z ognia. Na koniec dodać drobno pokrojoną zieloną pietruszkę.
Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz