Składniki:
3 kg buraków 1 kg czerwonej papryki ½ kg cebuli Zalewa: ½ litra wody ½ szklanki octu 10% ½ szklanki cukru 1 łyżka soli
Sposób wykonania:
Buraki ugotować w skórce i ostudzić. Obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę oczyścić, opłukać i zmielić w maszynce do mięsa.
Do dużego garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier i sól. Wszystko razem wymieszać i zagotować. Następnie dodać zmieloną paprykę i cebulę. Wymieszać i razem gotować 10 minut. Do tego dodać starte buraki i gotować jeszcze 5 minut. Gorące buraczki nakładać do czystych i suchych słoików. Gdy ostygną zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut.
Składniki wystarczą na około 5 słoików po 900 ml.
Smacznego.
3 kg buraków 1 kg czerwonej papryki ½ kg cebuli Zalewa: ½ litra wody ½ szklanki octu 10% ½ szklanki cukru 1 łyżka soli
Sposób wykonania:
Buraki ugotować w skórce i ostudzić. Obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę oczyścić, opłukać i zmielić w maszynce do mięsa.
Do dużego garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier i sól. Wszystko razem wymieszać i zagotować. Następnie dodać zmieloną paprykę i cebulę. Wymieszać i razem gotować 10 minut. Do tego dodać starte buraki i gotować jeszcze 5 minut. Gorące buraczki nakładać do czystych i suchych słoików. Gdy ostygną zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut.
Składniki wystarczą na około 5 słoików po 900 ml.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz