czwartek, 24 czerwca 2010

Pieczony karczek wieprzowy


Składniki:
ok. 2 kg karczku wieprzowego 1 cebula 4 łyżki oliwy z oliwek ostra papryka w proszku Vegeta przyprawa do mięsa wieprzowego sól pieprz ok. 1 ½ szklanki bulionu 2 liście laurowe

Sposób wykonania:
Karczek wieprzowy opłukać, osuszyć i włożyć do rondla. Cebulę pokroić w kostkę. Do oliwy z oliwek dodać pokrojoną cebulę, ostrą paprykę w proszku, Vegetę, przyprawę do mięsa wieprzowego, sól i pieprz. Powstałą marynatą natrzeć mięso i włożyć do lodówki na około 6 godzin.
Następnie karczek przełożyć do rondla i zrumienić z każdej strony. Do rondla wlać bulion i włożyć liście laurowe. Karczek dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez około 2 godziny. Po upieczeniu pokroić w plastry.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz