czwartek, 24 czerwca 2010

Stefanka


Ciasto miodowe, przekładane masą z kaszy manny. Ciasto, które trzeba robić z wyprzedzeniem, bowiem najlepsze jest w drugim - trzecim dniu po upieczeniu. W kolejnych dniach też świetnie smakuje. Idealne na święta. Ciasto przechowywać w pojemniku na ciasta lub zawinięte w papier do pieczenia. Po 2 dniach trzymać w lodówce.
Składniki: Ciasto miodowe: • 2 jajka • 125 g masła • 1 szklanka cukru pudru • 150 g sztucznego lub naturalnego miodu • 4 szklanki mąki pszennej • 1 łyżeczka sody • 1 torebka cukru waniliowegoMasa: • 1/2 litra mleka • 4 łyżki kaszy mannej • 1 torebka cukru waniliowego • 3 łyżki cukru pudru • 200 g masła • 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu migdałowego Nasączenie: 250 ml gorzkiej herbaty z cytryną Polewa czekoladowa:* • 150 g ciemnej (lub mlecznej) czekolady• 50 g miękkiego masła Do posypania (niekoniecznie): wiórki kokosowe lub płatki migdałowe Przygotowanie:
Ciasto miodowe: Przygotować średnią formę o wymiarach około 20 x 30 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Zagnieść ciasto z podanych składników. Podzielić je na 3 części, każdą część rozwałkować na placek o wymiarach formy, najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia. Placki wkładać kolejno do formy i piec w nagrzanym piekarniku. Każdy placek piec przez 15 minut.
Masa: Ugotować kaszę na mleku, dodać cukier waniliowy i cukier puder. Wymieszać i ostudzić. Utrzeć masło i dodawać po łyżce ostudzoną kaszę, na koniec dodać ekstrakt migdałowy. Wykończenie ciasta:
Polewa czekoladowa: Czekoladę roztopić i wymieszać z masłem pokrojonym w kosteczkę.
Na papierze do pieczenia ułożonym na tacy lub paterze położyć pierwszy placek ciasta, nasączyć go 1/3 gorzkiej herbaty z cytryną, rozsmarować 1/2 masy. Położyć drugi placek, skropić go 1/3 nasączenia i rozsmarować drugą połowę masy. Położyć trzeci placek, nasączyć, polać polewą czekoladową i posypać (niekoniecznie) wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. * Polewę można też przygotować z następujących składników: 6 łyżek mleka, 50 g masła, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru pudru. Wszystkie składniki umieścić w rondelku, wymieszać i doprowadzić do zagotowania na małym ogniu. Gdy polewa jest za bardzo gęsta, można dodać troszkę mleka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz