czwartek, 24 czerwca 2010

Ciasto z Marchewką


Składniki:
2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 ½ szklanki cukru 4 jaja 2 szklanki tartej marchwi 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaski łyżeczki sody oczyszczonej rodzynki

Sposób wykonania:
Olej utrzeć z cukrem, dodać mąkę, jajka, sól, sodę oczyszczoną, cynamon i proszek do pieczenia, cały czas ucierając. Pod koniec ucierania dodać startą na tarce o grubych oczkach marchew i oprószone mąką rodzynki. Wszystko wymieszać, a następnie wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy keksowej. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temperaturze 160-170 °C.
Ostudzić, a następnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz