czwartek, 24 czerwca 2010

Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i czerwonej papryki


Składniki:
1 średnia kapusta pekińska (ok. 1 kg) ok. 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz 1 marchew (ok. 20 dag) 1 czerwona papryka (ok. 25 dag) 3 średnie ogórki konserwowe (ok. 30 dag) por koperek kilka liści zielonej sałaty




Sposób wykonania:
Kapustę pekińską poszatkować i przełożyć do dużej miski. Dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i zostawić na około 30 minut. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czerwoną paprykę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę, a por w półplasterki.
Wszystkie składniki przełożyć do miski z kapustą pekińską. Dodać pokrojony koperek i wszystko razem wymieszać. Przezroczystą salaterkę wyłożyć liśćmi zielonej sałaty, a następnie wyłożyć surówkę. Podawać jako dodatek do drugiego dania.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz